vrijdag 11 april 2008

Turnhout bant mosquito’s

11/04/2008 - Mosquito’s zijn apparaatjes die ultrasone geluiden produceren die enkel opgevangen kunnen worden door jongeren. Zo worden jongeren op een sluwe, onzichtbare manier weggejaagd van het openbaar domein.

Raadslid Hannes Anaf (sp.a) bracht het punt op de vorige gemeenteraad en riep op om de mosquito’s in Turnhout te verbieden. Hannes: “Jongeren hebben evenveel recht dan wie dan ook om gebruik te maken van het openbaar domein. De overgrote meerderheid doet dit zonder overlast te veroorzaken. Uiteraard zijn er altijd wel rotte appels, maar die vind je in elke leeftijdscategorie of bevolkingsgroep terug. Het is dan de taak van de politiediensten om tegen die overlast op te treden. Jongeren met een ultrasoon geluid wegjagen is mensonterend en kan absoluut niet getolereerd worden in onze stad.”

Turnhout kwam de laatste maanden al enkele keren in het nieuws in verband met het fenomeen “hangjongeren”. Een eerste keer in de zomer, toen er nogal wat te doen was rond de jongeren die aan het kasteel rondhingen. Het stadsbestuur gaf toen echter een positief signaal door niet repressief op te treden, maar in tegendeel in dialoog te treden met de jongeren. Midden januari kwam er dan een tweede positief signaal. Enkele van de “hangjongeren” werden uitgenodigd om op te treden op respectievelijk de nieuwjaarsreceptie van de stedelijke jeugddienst en de nieuwjaarsreceptie van de stad Turnhout. Hannes: “Daarom vroeg ik op de gemeenteraad om voor de derde keer een positief signaal te geven en een principieel standpunt in te nemen tegen mosquito’s. Het is immers zo dat die apparaatjes aan een opmars bezig zijn richting ons land. We kunnen daarom beter proactief acteren en ervoor zorgen dat we er nooit mee geconfronteerd worden.”

De Vlaams Belang-fractie opperde tijdens de gemeenteraad dat het niet aan de stad Turnhout, maar wel aan de hogere overheden is om de mosquito’s te verbieden. Hannes reageerde echter gevat: “Daar kan ik u in volgen, maar ik heb daarstraks nog telefonisch contact gehad met het kabinet Anciaux en daar is men er nog niet uit of het nu een Vlaamse, dan wel een federale bevoegdheid betreft. De minister heeft ook beloofd om het probleem aan te kaarten op de volgende Europese Raad voor Ministers van Jeugd. In afwachting daarvan kunnen we in Turnhout best bekijken of we de apparaatjes in tussentijd al kunnen verbieden en of daar een aanpassing van het politiereglement voor nodig is.”Waarop burgemeester Hendrickx beloofde de nodige stappen te zullen ondernemen.

Geen opmerkingen: