maandag 5 mei 2008

animo Turnhout vraagt meer treincapaciteit voor studenten

Elke zondag nemen tal van studenten de trein richting de stad waar ze studeren en op kot zitten. Animo vindt het goed dat jongeren de trein nemen: jong geleerd is oud gedaan. Wel betreurt animo dat er niet genoeg treinstellen zijn om de studenten op een deftige manier te vervoeren. Dat studenten geen sardientjes zijn, wilden we met een ludieke actie in de verf zetten op zondag 4 mei aan het station van Turnhout.

Op zondagavond zit de trein van Turnhout naar Herentals van 20.06u overvol. De studenten die in Leuven op kot zitten, hebben immers enkel op dat uur een snelle aansluiting in station Herentals. De reizigers staan op elkaar gepakt en de ongelukkigen die in Tielen opstappen, moeten werkelijk drummen om nog op de trein te geraken. Er spelen zich taferelen af die je zou kunnen vergelijken met Indische treinen, al moeten we eerlijkheidshalve toegeven dat er gelukkig nog net geen reizigers uit de ramen en deuren hangen.

Reeds geruime tijd stoort het ons enorm dat we geen deftige plek, laat staan zitplaats, hebben op de trein van Turnhout naar Herentals, maar sinds de aanpassing van de dienstregeling is het alleen maar erger geworden. De trein om 20.06u is dé trein bij uitstek om naar Leuven te sporen. Niet alleen voor Turnhoutenaren trouwens. Studenten uit de hele regio (met ongeveer 175 000 inwoners!) moeten door het beperkte aanbod in de streek gebruik maken van deze trein. Maar niet alleen deze trein kampt met plaatsgebrek. Zondagavond is een piekmoment, het moet toch mogelijk zijn om extra capaciteit te voorzien op dit piekmoment, zoals dat tijdens de week ook tijdens de ochtend-en avondspits gebeurt ? Studenten hebben evenveel recht als pendelaars op degelijk openbaar vervoer.

Daarom heeft animo zijn stoute schoenen aangetrokken en wil het probleem omtrent treincapaciteit op de politieke agenda zetten. Via sp.a-Kamerlid David Geerts zullen wij het probleem op maandag 5 mei voorleggen in het parlement.

Studenten die zondagavond de trein nemen worden als het ware opeen geprangd. Het is net alsof we sardientjes zijn. We hopen met deze ludieke actie ook echt resultaat te boeken en vragen dat er nog dit academiejaar werk wordt gemaakt van een capaciteitsuitbreiding.

Geen opmerkingen: