maandag 19 mei 2008

Minister Vervotte laat Turnhoutse studenten in de kou staan.

Animo Turnhout had minister Vervotte uitgenodigd om gisterenavond samen met de studenten de trein te nemen van Turnhout naar Leuven om aan den lijve te kunnen ondervinden in welke omstandigheden de studenten moeten reizen.

Twee weken geleden zette animo Turnhout het probleem rond treincapaciteit voor studenten op de agenda met een ludieke actie. Ze deelden toen sardientjes in blik uit aan de reizigers die in het station van Turnhout de trein van 20.06u namen, met als duidelijke boodschap dat studenten géén sardientjes zijn.

David Geerts, federaal volksvertegenwoordiger van sp.a nam deel aan de actie en diende ook een parlementaire vraag in die normaal gezien op maandag 5 mei behandeld zou worden. Hannes Anaf, voorzitter animo Turnhout: “Toen de vraag echter werd verdaagd naar dinsdag 20 mei waren wij van plan eerst het antwoord op onze vraag af te wachten alvorens verder actie te ondernemen. Op donderdag 8 mei was ik dan ook sterk verbaasd toen ik via de krant moest vernemen dat er van een uitbreiding van de capaciteit op zondagavond geen sprake kon zijn. Er werd geen verdere uitleg bij gegeven, hopelijk krijgen we die morgen wel…”

Als reactie op dat krantenartikel suggereerde animo Turnhout zelf een oplossing, die nu hopelijk wordt onderzocht door de NMBS. Bovendien nodigden we minister Vervotte uit om samen met ons en de studenten de trein te nemen van Turnhout tot in Herentals op zondag 18 mei om 20.06u.

Hannes: “We verstuurden een uitnodiging naar de minister, maar ze kwam niet opdagen. We kregen zelfs niet eens een antwoord terug. Dat de minister, zeker op dit moment met de aankomende treinstaking, een drukke agenda heeft begrijpen wij maar al te goed. Maar dat niet eens de moeite werd gedaan om een antwoord terug te sturen, getuigt allerminst van respect tegenover de studenten die week na week opeengepakt zitten in de trein. Wat wij vermoedden, namelijk dat studenten beschouwd worden als tweederangsreizigers, wordt hierdoor pijnlijk duidelijk. Maar één ding is zeker: onze irritatie zal volledig verdwijnen als minister Vervotte morgen in het parlement aankondigt dat de treincapaciteit op zondagavond vergroot zal worden!”

Geen opmerkingen: