vrijdag 30 mei 2008

Jonge sp.a gemeenteraadsleden blij met Europese agendering mosquito

De 3 Belgische ministers van Jeugd, Bert Anciaux (Vl.Pro.), Marc Tarabella (PS) en Isabelle Weykmans (PFF) hebben vorige week donderdag het gebruik van mosquito’s geagendeerd op de Europese Ministerraad van Jeugdzaken.

De mosquito is een fenomeen dat uit Nederland en Groot-Britannië komt overwaaien. Het zijn apparaatjes die een ultrasoon geluid produceren dat alleen gehoord kan worden door jongeren tot 25 jaar. Dit om hen weg te jagen en bijvoorbeeld tegen te gaan dat ze rondhangen op publieke plaatsen. sp.a vindt het gebruik van dergelijke toestellen totaal onaanvaardbaar.

Jongeren maken integraal deel uit van onze maatschappij en moeten daarom dezelfde rechten genieten als eenieder in die maatschappij. Als jongeren van het openbaar domein willen gebruik maken, is dat hun goed recht en moet dat niet steeds als een bedreiging gezien worden. We hebben het gevoel dat jongeren al te vaak als een last worden gezien, dat lijkt ons een totaal verkeerde benadering. Jongeren bezitten per definitie kansen en potentieel.

Ondanks onze leeftijd zijn wij echter niet naïef. Dat er her en der problemen zijn met hangjongeren geven wij grif toe. Het gaat ons echter om de manier waarop die problemen aangepakt worden. Wij zijn voor een kwalitatief jeugdbeleid dat kansen geeft aan jongeren om zich te ontplooien, niet voor een repressief beleid. Zowel in Antwerpen als in Turnhout zijn er genoeg voorbeelden van hoe het wél moet. We denken dan aan straathoekwerkers, overleg met de jongeren,… Als jongeren toch overlast veroorzaken of criminele feiten plegen, mag en moét de politie optreden. Maar het is juist aan de steden om met deze mogelijke problemen op een volwassen manier om te gaan. Niet op schrik te teren maar optreden wanneer er zich overlast voordoet met de blik naar de toekomst.Zowel het Antwerps als het Turnhoutse stadsbestuur hebben enkele maanden geleden reeds een duidelijk standpunt ingenomen en zich gemanifesteerd tégen het gebruik van mosquito’s. A

ls jongste raadsleden van respectievelijk Antwerpen en Turnhout wilden Seppe De Blust en Hannes Anaf een voortrekkersrol opnemen in de strijd tegen de mosquito’s door het probleem te agenderen op de gemeenteraad. Met het volle bewustzijn dat het probleem op bovenlokaal vlak een oplossing diende te vinden, wilden wij er zeker van zijn dat onze jongeren er nooit mee geconfronteerd zouden worden en wilden we het thema in de politieke actualiteit plaatsen.

We zijn dan ook blij dat de Belgische ministers van Jeugd dit punt op Europees niveau aankaarten. We willen hen een pluim geven voor de voortrekkersrol die ze in dit dossier hebben opgenomen en roepen de andere jonge gemeenteraadsleden in dit land op het punt overal te agenderen om het probleem rond de mosquito nog meer in de kijker te zetten.

Seppe De Blust (20), sp.a gemeenteraadslid Antwerpen / Hannes Anaf (23), sp.a gemeenteraadslid Turnhout

Geen opmerkingen: